Ranken in zes lagen, voor de foto op een andere plek gehangen

Grappig verschijnsel in de tuin. We hebben aardig wat aardbeien. Een veldje om van te oogsten, maar ook nog een paar planten in hangpotten. Wat opvalt zijn de ranken die de aarbeien maken, waaraan de nieuwe plantjes komen. Je zou zeggen, één rank, wortel schieten en gaan met die banaan aardbeien. Maar in hangpotten bereikt één rank niet de grond. En dan komt er gewoon nog een rank uit de rank, en daar wéér een rank uit. Bij één van de planten tot zes keer toe! Die heeft nog 30 cm te gaan tot de grond (hij hangt meer dan twee meter hoog).

De vrucht, om te plukken

Eén nadeel: We hadden de potten hoog genoeg opgehangen zodat we er het hoofd niet tegen te zouden stoten. Maar wat blijkt: de ranken in verdiepingen blijven nu makkelijk in je haar hangen. Tja, je kunt niet alles hebben …

De verwondering: Hoe bestaat het toch dat er zo’n levenskracht in zo’n plantje zit, dat door zo’n lange dunne stengel zoveel kracht en energie wordt aangevoerd dat er nieuwe plantjes kunnen ontstaan die zelf niet kunnen  wortelen maar toch bloeien en zelfs vrucht dragen? En dat in meerdere verdiepingen. Je gaat je toch afvragen hoe het werkt in zo’n stengel, het ziet er zo kwetsbaar en bijna onooglijk uit, maar ondertussen …

[twitter-follow screen_name=’aadvandorp’ show_screen_name=’yes’]

Deze heeft maar twee verdiepingen, maar ze bloeien mooier!