WWW: Winter Wandeling Wetering

Koud, somber weer, maar weinig wind. Tijd voor de Winter Wandeling Wetering! Dit keer dus in Wetering, gelegen tussen Blokzijl en Steenwijk. Wetering als plaats ontleent zijn naam aan het brede kanaal dat water vervoert van een groot deel van de kop van Overijssel naar het gemaal A.F. Stroink, dat het vervolgens verder wegpompt richting IJsselmeer. Mijn wandeling voerde rondom een deel van de waterberging (Wetering West). Die waterberging van 2 miljoen m3, is in 2015 aangelegd om een dreigende watersnood (zoals in 1998) te voorkomen. Mijn doel voor deze wandeling: om me heen kijken om te zien wat ik zie.

Al heel snel een veertje aan en tak:

Wetering Winter Wandeling

Hoe komt dat veertje daar? Toevallig? Een vogel die in het donker de tak over het hoofd zag? Een grapjas die het veertje daar heeft vastgemaakt? Het doet er helemaal niet toe. Let op de goed zichtbare dauwdruppeltjes: aan de randen wel, in het midden niet. Reden onbekend, maar het ziet er wel leuk uit.

Kleur of geen kleur?

Omdat het zo somber is, is het gebruiken van de zwart-wit modus van de camera aanlokkelijk. Dan versterk je het gebrek aan kleur in de omgeving. Fotografie heeft immers van alles te maken met overbrengen van beelden, gedachten en emoties. Twee voorbeelden:

Wetering Berken ZW
Wetering

Wordt u al een beetje somber? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Als je let op de structuur in het riet, de pluimpjes er bovenuit, de streepjes op de stengels waar de bladeren hebben gezet, en de enkele dwarse stengel, die nét even niet in het gelid staat … dan ontstaat er evengoed verwondering over hoe dat is.

Techniek in de polder

Hoewel het een natuurgebied is, kun je er ook prima passende techniek vinden, zoals bijvoorbeeld een roestige windmolen waarmee het water in de rietpolder op peil gehouden wordt: in de zomer nat genoeg om te groeien, in de winter droog genoeg om te kunnen oogsten. Vanwege de roest is dit als kleurfoto wel mooier dan in zwart-wit!

Winter Wandeling Wetering windmolen

Ganzen schransen riet

Tijdens het schrijven van dit item kwam ik langs een artikel, waarin stond dat de waterstand in Wetering Oost (de andere helft van de waterberging) tijdelijk verlaagd moest worden omdat de ganzen anders het riet beschadigen doordat ze de jonge scheuten eten. Maar ze zijn kennelijk alleen lekker als ze onder water staan. Laten we hopen dat de maatregel inderdaad de rietstand herstelt. Als nu de ganzen maar niet verhongeren…

Maar dat gevoel had ik niet, deze grauwe ganzen bijvoorbeeld, hebben het zo te zien wel gezellig:

Wetering Winter Wandeling Ganzen

Ik was niet de enige wandelaar; er waren duidelijk meer mensen die op de zondagmiddag een frisse neus wilden halen. Soms zie je dan een mooi perspectief, hetzij ‘verdrinkend’ in het riet, hetzij wandelend over de dijk.

Wetering Winter Wandeling
Wetering Winter Wandeling

ALTIJD verwondering

Concluderend: ondanks de sombere weersomstandigheden bewijst deze Winter Wandeling Wetering dat het prima is mogelijk om je te verwonderen. Als je maar bereid bent stil te staan bij wát je ziet en hóe je kijkt. Of het nu flora, fauna, mensen of ‘dingen’ betreft: verwondering is een tegengif voor sombere gevoelens.

Ik maak regelmatig foto’s tijdens wandelingen, zie ook Winter Wandeling Diever.