Winter Wandeling Vledder
Als controleur en GPS-coach bij De Mooiste Routes beheer ik ook routes die ik niet zelf heb gemaakt. Onlangs zijn er weer een paar bijgekomen, een mooi moment om die routes een keer door te nemen. Deze keer de route Vledderhof en Vledderveld: Winter Wandeling Vledder.
De controle van de route houdt in dat je zowel de routebeschrijving (in tekst), de kaart (de route op een topografische kaart afgebeeld) als de GPS controleert. Al doende kun je even goed genieten van de omgeving. Nog steeds winter, maar wel al tekenen van ‘ontwaking’. Bijvoorbeeld het tegenlicht in het bos:

Tegenlicht doet iets mee een foto. Relatief veel licht wordt weerkaatst en geeft daarmee snel een nevelig beeld, terwijl de ene struik wel oplicht en een andere niet.
Vorm en structuur
Iets verderop loop ik langs een paar berken. Een witte bast met een grove structuur in vorm, helderheid en schaduw. De vochtige zachte winter duidelijk zichtbaar in de groene alg-aanslag.

In dit gebied, het Drents-Friese Wold, zijn veel vennen waar in de winter vaak watervogels te vinden zijn. Hier “Het Blauwe Gat” waar een groepje kuifeenden rustig ronddobbert.

Mooi blauw is niet lelijk
Een stukje verderop heb je een mooi uitzicht op het dorpje Vledderveen in de verte. En daarboven een blauwe lucht zoals we die in weken niet hebben gezien. Zoals het hoort, met alleen nog wolkjes om de blauwheid te benadrukken. Linksonder in de hoek het dorpje, de focus natuurlijk op de lucht! Weet u eigenlijk waarom de lucht blauw is?

Voor het eerst bewust gespot: sijsjes
Ik kwam door een stuk bos langs een weiland waar enkele tientallen kleine vogels hoog in de bomen voluit kwetterden. Misschien ook de komende lente in de bolletjes? Ik had die vogeltjes nog nooit bewust gezien. Later thuis opgezocht: sijsjes. Doet me denken aan de Amsterdamse wijsheid over de vogelwereld: “Je hebt twee soorten vogels: sijsjes en drijfsijsjes”. Maar dit was dus een echte:

Boombasten
In een bos staan bomen. Maar hoe verschillend zijn die niet? Waarom zijn er zoveel verschillende soorten bomen? Alleen de basten al zijn zo verschillend, terwijl de groeiwijze in essentie hetzelfde is.






ALTIJD verwondering
De Winter Wandeling Vledder loopt door (relatief) oude en voor Nederlandse begrippen hoger gelegen gebieden en is daarmee zeker interessant. Dit keer een onverwacht vooraanstaande rol voor boombasten. Hoe groot zijn de verschillen en waarom is dat? Is er wel een ‘daarom’? Gelegenheid te over om je te verwonderen. Als je maar bereid bent nieuwsgierig stil te staan bij wát je ziet. Of het nu flora, fauna, mensen of ‘dingen’ betreft: verwondering is een geestelijk ruimte scheppend gevoel.
Ik maak regelmatig foto’s tijdens wandelingen, zie ook Winter Wandeling Diever en Winter Wandeling Wetering.
Fijne wandeling… Ik kwam vorige week ook een boom tegen die wemelde van de sijsjes (zag ze niet, maar mijn vogelapp identificeerde het geluid als onmiskenbaar afkomstig van sijsjes. Ook een zwerm putters gezien, zulke mooie vogeltjes!
Overigens ligt Vledder dus in NOORDwest Drenthe.
Ja, putters zijn erg zeker erg mooi. Overigens ligt Vledder (gemeente Westerveld) m.i. toch wel in zuidwest Drenthe: https://www.plaatsengids.nl/zuidwest-drenthe. Zie ook Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vledder_(dorp))
Ja, zeker. En het mooie is dat iedereen het kan zien, het is vooral dat je kijkt en hoe je kijkt.
Weer genoten, vooral van je boombasten!
Wat een eindeloze variatie is er toch!