Wandelen in de Lentetuin

Deel twee van de lentetuin! Deel één vind je hier. Omdat het veel meer foto’s werden dan verwacht, heb ik de fotoserie in drie afleveringen verdeeld. We gaan verder waar we gebleven waren: rabarber.

Rabarber

Een gewas dat we al vanaf het begin ’telen’: Rabarber: Komt trouw elk jaar op en levert met 6 planten in een hoekje van de tuin genoeg rabarbermoes om het jaar door te kunnen komen, als je het niet elke week eet ;-). 

Lentetuin - Rabarber

Rabarber kan ook bloeien!

In de ruim 25 jaar dat er rabarber in onze tuin staat heeft het één keer gebloeid en wel drie verschillende planten tegelijk. Ruim 2 meter hoog en vol met kleine bloemetjes, een indrukwekkende gebeurtenis. Ik heb nagekeken wanneer dat was: 12 jaar geleden, in 2010. Toen heb ik ook foto’s gemaakt van deze bijzondere gebeurtenis, die ik zelfs kon terugvinden in de soms toch wel nuttige Google Photos:

Geleend uit het gemeenteplantsoen

In het gemeentelijke groen komen soms nuttig planten voor. Of ze er bewust geplant zijn of ‘vanzelf’ gekomen weet ik niet, maar daar vanuit heb ik verschillende stekjes genomen. Zoals bijvoorbeeld de kruisbes. Echter, ik vond twee verschillende rassen, met glanzende en matte bladeren, dus misschien ook wel – deels – vanzelf gekomen. Op dit moment zie je de vruchtbeginsels als zitten, na de onopvallende bloei. Ik heb dit jaar meer aandacht gegeven aan goede omstandigheden voor deze planten: wat radicaler het onkruid eronder weghalen en een beetje organische mest geven. Volgens mij doet ze dat wel goed.

Lentetuin - Kruisbessen

De ene framboos is de andere niet

Ook (wortel)gestekt vanuit het gemeentegroen: frambozen. Zelfs in twee soorten die heel verschillend zijn en ook verschillende behandeld moeten worden (ontdekte ik later). Rode frambozen die vroeg in het jaar bloeien en vrucht dragen op de ranken van het voorafgaande jaar en gele frambozen die later in het jaar bloeien op de ranken die eerder hetzelfde jaar zijn uitgelopen. Dat betekent dat je de gele elk jaar helemaal afknipt en de oude takken van de rode frambozen na de oogst tussen de nieuwe vandaan haalt en afknipt en de rest laat staan. Hieronder de actuele stand van zaken van de gele frambozen. Daaronder een close-up van de knopjes van de rode frambozen en daar weer onder een foto met hoe ze nu in de tuin staan: één raster waar rechts de rode en links de gele frambozen groeien. 

Lentetuin - Frambozen herfst
Lentetuin - Frambozen zomer
Lentetuin - Paardenbloem mag weg

Peulen van AH

Vorig jaar had ik bij de AH-moestuintjes ook peulen. Door gebrek aan aandacht zijn die niet als jonge peulen geoogst, maar wel als volgroeide peulen. Met als voordeel dat die een jaar later voldoende zijn om langs een stukje raster te zaaien. Misschien dit jaar wel een maaltje peulen?

Lentetuin - AH peultjes

Blauwe bessen

We hebben ook blauwe bessen. Ooit gekocht, maar niet goed opgelet hoe het ging, daardoor ook wat verwaarloosd. Maar met meer aandacht (en minder onkruid en meer mest) gaat het nu stukken beter. In de lentetuin bloeien ze mooi en worden veelvuldig bezocht door insecten. Dit jaar, als de vruchten rijp zijn, misschien een netje er overeen, zodat niet alleen de vogels ervan genieten…

Lentetuin - Blauwe bessen

Een ongenode, maar welkome gast

Dit is dan een voorbeeld van een ongenode gast, die toch welkom is: de Japanse wijnbes. Vorig jaar ontdekt in de tuin als onkruid, nu een apart plekje omdat het schijnt dat ze nogal groot kunnen worden. Er komen aardige scheuten aan, lijkt het. Vorige jaar stond hier ook een pompoen. Ik vraag me af of die te combineren zijn…

Lentetuin - Japanse wijnbes

 liguster

Niet mijn favoriete plant, maar toch. De plant kwam binnen gesneakt vanuit de tuin van de buren en had zichzelf al vermeerderd door takjes die wortel geschoten hadden en alleen nog maar uitgeplant hoefden te worden. Omdat het een bonte soort is vind ik hem nog wel aardig. De – in mijn ogen – gewone groene variant doet me aan mijn oma denken, waar deze als haag werd gebruikt. Als deze bloeide vond ik het niet lekker ruiken. Met als jeugdtrauma dat ik eens in de brandnetels onder de hoge liguster viel toen de ooms op hun brommers over het pad langs scheurden. Ik zal nog geen 10 jaar oud geweest zijn. 

Lentetuin - Zelf gestekt

Dit is de lentetuin part two. Ik hoop volgend weekend deel 3 en de laatste van deze lentetuin-serie te maken. Daarna weer een aantal fotoverslagen van lentewandelingen, denk ik. Want ik ben weer aan de wandel en heb zelfs een titel binnengehaald…