Bij-en-voer

Het blijkt dat in de AH ‘bloementuintjes’ ook bijenvoer (Phacelia) aanwezig is. Deze is inmiddels bijna een meter hoog en begint te bloeien. Van dichtbij bekeken is het een wondertje van details. In knop is het een bolletje ‘belofte voor de toekomst’:

Zomertuin - Geitenbaard

Eenmaal in bloei vallen de enorme meeldraden op, die veel langer zijn dan de bloemetjes groot zijn.

Zomertuin 3 - Bijenvoer

Het ziet er uit als een hindernisbaan en dat is het min of meer ook. De bijen moeten er echt tussendoor laveren. 

Zomertuin 3 - Bij in bijenvoer

En we hebben ook bewegend beeld:

Het begon allemaal zo eenvoudig, net een maand geleden (zie bijna zomertuin):

AH zomerbloeiers in opkomst (bijna zomertuin)

En nu vol in bloei:

Er zitten wat ‘storende’ knoppen tussen de bloemen van bijenvoer. Van dichtbij wordt duidelijk wat dit is: een plant die zelfs een kleur naar zich vernoemd heeft gekregen: de korenbloem (ongetwijfeld later meer):

Aalbessen

Het is weer tijd voor aalbessen. Deze had ik vorig jaar vrij drastisch gesnoeid en dat heeft duidelijk effect: veel meer bessen dan vorig jaar.  

Zomertuin 3 - Aalbes struik
Zomertuin 3 - Aalbes

De kaardenbol

Even een update over de kaardenbol: de knop wordt groter, maar wat nu vooral opvalt is de vervaarlijke krans schut’bladeren’ met gemene stekels.

Zomertuin 3 - Kaardebol, stekels

Koriander

Ik weet nog steeds niet of ik koriander wel of niet lekker vindt, het schijnt dat de meningen daarover overal sterk verdeeld zijn. Maar een paar jaar geleden zaad hiervan gekocht en toen waren er langdurig veel insecten die de bloemen bezochten. Vorig jaar was dit door slakken niet succesvol, maar dit jaar weer met iets meer zorg en alertheid gezaaid en opgekweekt, nu mét steunconstructie (tegen het omwaaien). Ruim een meter hoog nu en de details mogen er zijn. Klik voor groot.

Zomertuin 3 - Koriander
Zomertuin 3 - Koriander
Zomertuin 3 - Koriander

onkruidviool

Het klinkt een beetje als een verwensing, maar leuke bloemetjes als violen zijn net onkruid als ze zich tussen de tegels van het pad gaan begeven. Dilemma is dan, wat doe je er mee als je de bloemetjes mooi vindt, maar ook een schoon pad wilt? Keuzes, keuzes, …

Zomertuin - onkruidviool

Het ritselt in het donker…

Een paar dagen geleden was het de eerste zwoele avond en zat ik nog laat buiten. Plotseling klonk er geritsel en in het donker dacht ik een poging van ‘iets’ te zien om over de onderste plank van de schutting te komen. Maar het was te donker om echt te kunnen zien. Zonder echt te hopen dat ik iets zou ‘vangen’ heb ik (met flits) toch een foto genomen. Pas bij het later bekijken van de foto is te zien dat er een egeltje aan de andere kant van de schutting zat, zie de blauwe cirkel. De andere optie was de steenmarter die hier rondzwerft, maar die was het dus niet.

tenslotte

Deze week dus weer een aflevering uit de tuin. Daar is in deze tijd ook veel te doen en alles ontwikkelt zich heel snel. Voordeel is dat het relatief eenvoudig is om er verslag van te doen en evengoed om te verwonderen. Ik heb nog genoeg andere onderwerpen die meer tijd vragen om goed uit te werken, maar die moeten dus maar even wachten 😉


instant update

Mijn zoon maakt me erop attent dat er NU een oranje regenboog is te zien. En inderdaad: een regenboog met alleen het (oranje) licht dat nog beschikbaar is in het licht van de indrukwekkend ondergaande zon.