Berekende kunst

Het is weer eens tijd voor wat anders: berekende kunst. Als ik even wil relaxen ben ik wel eens door fractals aan het grutten. Zoals eerder beschreven is een fractal een wiskundige formule die voor iedere pixel van een plaatje wordt uitgerekend en de uitkomst bepaalt dan de kleur van dat pixel. De berekening wordt voor iedere pixel apart uitgevoerd en dat levert soms erg saaie, maar soms ook bijzondere composities op. Zoals deze:

Zomertuin - Geitenbaard

Bovenstaande lijkt nog wel echt een fractal, met zijn chaos, maar heeft weinig patroonherhalingen. Onderdelen zijn hieronder uitvergroot weergegeven, gedeelten links respectievelijk rechts van het verticale midden, en net boven het horizontale midden:

Zomertuin - Geitenbaard

De fractal van bovenstaande drie afbeeldingen is gemaakt met een aangepaste formule, die – voor zover ik kan zien – nog nooit door iemand anders gebruikt is. Wat wonderlijk is, is dat ik niet zo goed weet of dit mooi is. Ten opzichte van een schilderij kost dit bijna geen moeite (en geen geld) om het te maken en is de mate van detail (vergeet niet te klikken!) indrukwekkend, want ja, het is een fractal. Maar is het kunst?

Is het abstracte beeld misschien minder mooi dan wanneer je er een week of een maand aan gewerkt hebt en er imperfecties in zitten. Maken imperfecties of inspanning iets mooi? Kan iets té perfect zijn en ‘voorbij’ mooi? Op een van mijn eerdere fractals (die ik nu redelijk amateuristisch vind) kreeg ik de opmerking dat die ‘oneindigheid’ van een fractal ook een beetje ‘eng’ is. Is dat bij bovenstaande afbeeldingen ook zo?

Hieronder twee afbeeldingen van de fractal vóórdat ik de ene wijziging in de formule aangebracht had, echt anders van structuur. Ik vind ze minder mooi, omdat de patronen zich hier vaker en meer herhalen, maar van de tweede is de kleurverdeling – in mijn ogen, ik ben een pietsje kleurenblind – wel weer mooi. Zou je zoiets aan je eigen muur ophangen? Of je kunnen voorstellen bij kennissen of familie of kantooromgeving?

Zomertuin 3 - Bijenvoer
Zomertuin 3 - Bij in bijenvoer

Feedback gevraagd

Mocht u als lezer iets vinden van dit soort berekende kunst, dan hoor ik het graag! Hierboven staat een flink aantal vraagtekens, waarop antwoorden en persoonlijke perspectieven erg welkom zijn! Verwonderen doe je ook samen.

Nou, vooruit. Voor de mensen die het jammer vinden dat er geen natuurlijke foto bij zit: alsnog de zonsondergang van de dag! 

Wolkenlucht