Zomertuin met kleur

De afgelopen dagen viel me op dat kleur in de tuin zo belangrijk is. Daarom daar een paar voorbeelden van. Als eerste de strobloem, onderdeel van het AH bloementuintje:

Zomertuin 4 - Strobloem wit roze

STRoBLOEMEN

Strobloemen zijn bekend als droogbloemen. De bloemen voelen heel bijzonder aan, als dun stevig papier, alsof ze al gedroogd zijn aan de plant. De knoppen zijn sierlijk kegelvormig (zie hierboven) en als ze uitkomen zijn het vele rijen met bloemblaadjes (zie hieronder). In het Engels heten ze ‘everlasting flower’ wat slaat op het feit dat ze heel lang kunnen bloeien. 

Zomertuin 4 - Strobloem geel

Eigenlijk niet uit de tuin, maar gezien tijdens een recente wandeling: een kleurrijke distel met een hommel (koekoekshommel?) die braaf even stil bleef zitten.

Zomertuin 4 - Distel bij/hommel

mooi rooD iS niet lelijk

De rode klaproos is natuurlijk het summum van kleur. Sinds dit jaar ook in onze tuin (zaad vorig jaar meegenomen van lang het fietspad). 

Zomertuin 4 - Papaver

De kaardenbol

De kaardenbol is al eerder langsgekomen. Het is leuk om de volledige ontwikkeling van de roze bloeiwijze te laten zien, in vijf foto’s.

6 Poelen 2 - Zonnedauw detail
6 Poelen 2 - Zonnedauw detail
6 Poelen 2 - Zonnedauw detail
6 Poelen 2 - Zonnedauw detail
6 Poelen 2 - Zonnedauw detail

Veel kleur in de tuin is altijd mooi en dit is nog maar een kleine selectie.

De vraag is natuurlijk waarom de kleuren zo verschillend zijn? Misschien iets met aantrekken van verschillende insecten? Maar ja, waarom heb je dan verschillende kleuren in één bloemsoort, zoals strobloemen of duizendschoon? Misschien gewoon omdát we er dan meer van kunnen genieten?