het is weer voorbij, die mooie zomer

Althans, de vakantie is alweer voorbij. Vorig weekend is het niet gelukt om een nieuwe aflevering te maken. Daarom nu een dubbelaflevering, een staartje van ons verblijf in Kopp én de tuin bij terugkomst.

De laatste verwondering vanuit de Eifel is onderstaande blauwe bloemenpracht. Ik was er een dag eerder al langs gelopen, maar toen te gehaast om de plant te determineren. Omdat hij me wel intrigeerde ben ik alsnog een dag later teruggegaan naar deze plek. Mijn intuïtie (ik had hem niet eerder gezien) was dit keer goed: het is een blauwe monnikskap. Deze plant is al duizenden jaren bekend vanwege zijn hoge giftigheid en is in het verleden zelfs gebruikt voor executies. In het Engels heet deze plant ook wel wolfsbane en dat is in de sprookjes met weerwolven ongeveer de enige manier om een weerwolf te doden. En het plantje ziet er zo onschuldig uit… 

Blauwe monnikskap 1

En toen was het weer tijd om naar huis te gaan. Na weer ‘geland’ te zijn en de tuin weer in het gelid te hebben gebracht, was het ook weer tijd om op het gemakje in de tuin te zitten. Het oog viel op een libelle, die zelfs bleef zitten totdat ik binnen de camera had opgehaald. In de eerste foto is de libelle te zien in het midden, een paar centimeter rechts van de dakgoot, op de kop van één van de dwarslatten van de pergola.

De tweede foto is een close-up. Of beter gezegd: tot 600 mm ingezoomd en dan van 1,5 meter afstand gefotografeerd, wat een ideale eigenschap van mijn camera is. Beide foto’s dus vanaf hetzelfde standpunt gemaakt.

Libelle op afstand
Libelle van dichtbij - paardenbijter

Als ik het goed gedetermineerd heb, is dit een vrouwelijke paardenbijter. Maar het kan ook een zuidelijke glazenmaker zijn, want die lijkt er erg op. Beide mooie namen wel, overigens.

Rudbeckia

Al eerder genoemd: de bloemen uit de AH bloementuintjes. Inmiddels hebben veel van de bloemen al zaad gezet en die is ‘geoogst’. Ruim voldoende om volgend jaar meerdere vierkante meters helemaal met mooie bloemen te vullen. De (eenjarige)  rudbeckia, hierboven is een voorbeeld, waarvan het zaad nog niet is verzameld.

Cherry tomaatjes rood

De cherrytomaten hebben de tijd van hun leven. In twee weken tijd 5 kg cherrytomaatjes van in totaal 6 planten. And counting...

In bovenstaande foto een indruk van hoe massaal de tomaatjes aan de tros hangen. En dit is drie dagen nadat ik, terug van vakantie, alle rijpe tomaten had geplukt. Dit is één tros van één tak van één plant. De drie planten die bij elkaar in de grote terrasbak (50 x 50 cm) staan hebben in totaal ongeveer 40 trossen, niet allemaal zo vol als deze, maar het geeft een indruk…

Teveel tomaatjes om zelf op te kunnen eten, dus ik heb ze in zakjes aan de weg gezet, voor wie ze wil hebben. Dat ging heel snel en het geeft veel voldoening als de buurman dan komt vertellen dat deze tomaatjes veel lekkerder zijn dan wat je in de supermarkt kunt kopen. Misschien wel net zo lekker als in Zuid-Frankrijk. Wow, dat is een compliment!

En dan komt de herfst er natuurlijk weer zachtjes aan. En dus duiken hier en daar spinnenwebben op.  Onderstaand een kruisspin, die veel voorkomt. Midden in het web en zeer alert. Elk van de 8 pootjes in contact met de draden van het web, om toe te slaan als er een prooi in het web komt.

Spin in het web

Veel te verwonderen dus weer, gewoon in het om je heen kijken.