Een artikel op ManagementSite trof me vanwege de nadruk op moeilijk meetbare, maar wel overduidelijke sterktes. Vaak willen we ‘in control’ zijn door goed meetbare grootheden te beheersen als winst, omzet, declarabele uren, aantal treinen op tijd e.d.. Maar wat zou er gebeuren als we meer zouden sturen op Veerkracht, reactiesnelheid en aanpassingsvermogen als managementprincipes ? (artikel van Herman Verhagen op ManagementSite, 16 februari 2011). Doet me wat denken aan de oefening om ons een wereld voor te stellen zonder geld, tijdens het Wintercamp .
Er wordt een relatie gelegd met de natuur: veerkracht en aanpassingvermogen zijn zeer herkenbare werkingsprincipes in de natuur. Ze wèrken in ieder geval, anders was de mensheid nooit zover gekomen. Wat opvalt is dat dit werkingsprincipes zijn die reactief werken. Het betreft mechanismes die in werking treden als er een verstoring is geweest. En vooral waar creativiteit de ruimte krijgt blijken er dan mooie, duurzame veranderingen te ontstaan.
En ‘wij van KAM’ maar denken dat de bronaanpak de beste is…
Aad [twitter-follow screen_name='kwali_nar' show_count='yes']
Bedankt voor je reactie! Ik ben het er geheel mee eens. Sinds ik de collegereeks veranderkunde heb gevolgd (o.a. met Jaap Peters), en geabonneerd op @SlowManagement wordt het beeld steeds sterker dat kwaliteitsstreven nooit een doel op zich mag worden. De (zorg/aandacht voor de) mens is het doel, alles daarnaast is een middel.
Ik werd door de woorden ‘goed meetbare grootheden’ en ‘aantal treinen’ getriggerd om je te wijzen op het volgende leuke filmpje. Let dan specifiek op het behalen van de norm ’te plaatsen prullenbakken’. Ik heb heel hard gelachten. Fantastisch instrument, kwaliteitszorg.
http://youtu.be/nBnlu_0zhQw