Ongeveer 12 jaar geleden was ik op het Jaarcongres van het INK, destijds nog in Den Haag. Bij de stand van Twijstra en Gudde was het mogelijk om een test te doen. Het was de kleurentest van Leon de Caluwé (en Hans Vermaak, denk ik). Dan kon ik erachter komen welke kleur ik ‘was’ of ‘had en dat was ‘handig om te weten’. Ik heb de test gedaan en het antwoord was: Knalblauw. Uiteraard, typisch een ingenieur.

Het grappige is dat ik er toen niet onverdeeld happy mee was, hoewel het kennelijk wel mijn overtuigingen weergaf. Ik was duidelijk blauw maar vond groen eigenlijk mooier. Nu, zoveel jaren later ben ik van kwali_neut, via kwali_soof tot kwali_nar geworden. Althans, dat hoop en bedoel ik. Ik moet eraan terugdenken omdat ik nu bezig ben met de ontwikkeling van mijn eerste ‘workshop’. De aanleiding hiervoor ligt een eerdere workshop die bij de KKNF is georganiseerd, over de “Toekomst van de kwaliteitsmanager”. Deze werd gegeven door Olaf van der Berg (Q-consult). Ook daar kwamen de kleuren (kort) aan de orde en ontstond een leuk gesprek, dat vanwege de tijd helaas niet kon worden afgerond. De suggestie werd toen gedaan om een workshop hierover te geven.

En die uitdaging heb ik nu aangenomen. De aanleiding is alweer bijna een jaar oud, maar nu ziet het ernaar uit dat het ervan gaat komen. Ik hoop vooral dat we op een luchtig manier kunnen praten over het structureren van gedachten over situaties en veranderingen daarin. Dat we met elkaar er ook lol over beleven. Het is voor iedereen herkenbaar. Mij zelf fascineert het feit dat je kunt kiezen hoe je kijkt. En dan je dan andere betekenissen onderkent. En je kunt niet (of met veel moeite) meer kleuren tegelijk bekijken. Door te filteren, minder te zien dan er is, kun je wat met de situatie. Ik hoop die fascinatie te kunnen overbrengen. Ik heb de workshop “Anders kijken” genoemd omdat de kracht voor mij vooral is gelegen in het feit dat je anders kijkt (dan je gewend bent) en daar meer van leert.

Aad

[twitter-follow screen_name='kwali_nar']