Technologie en privacy

Snelle technologische ontwikkelingen maken privacy steeds minder eenvoudig. Je zou de afkorting ICT kunnen uitleggen: Technologie om Informatie (jouw en mijn persoonlijke gegevens) te bewerken en te delen (Communicatie). Google gebruikt ICT om letterlijk ieder individu te profileren.

Voorbeeld: wel eens een product gezocht op internet? Heb je gemerkt dat je daarna nog weken soortgelijke artikelen in reclames tegenkomt? Voorbeeld 2: wel eens een mobiel op zak gehad tijdens een uitje en foto’s met een aparte camera gemaakt? Maak jij dan ook mee dat Google Photo’s voorstelt een foto-album te maken van foto’s op de locatie waar je was? En die locatie te reviewen? De locatie van de smartphone wordt achteraf gekoppeld aan het tijdstip van de foto. Het gaat best ver! En soms is het ook wel makkelijk…

Privacy en veiligheid

Privacy en TORDe huidige technologie maakt het niet alleen makkelijk om informatie te vinden en te bewerken. Het geeft ook mogelijkheden om je identiteit te verbergen. End-to-end encryptie, VPN’s, het TOR netwerk en de TOR browser zijn voorbeelden hiervan. Soms is het ingebouwd (WhatsApp) of moet je er extra voor betalen (VPN vergelijking). Onveiligheid komt voor in de vorm van diefstal van persoonlijke gegevens (bijv. LinkedIn), SPAM door botnets of geld afpersen met ransomware. De georganiseerde criminaliteit en terroristen gebruiken uiteraard de best beschikbare technieken om niet te worden afgeluisterd. Aan de ander kant, overheden en wetshandhavende organisaties willen dit bestrijden, criminele communicatie wel afluisteren en (dus) legitiem inbreuk maken op hun privacy.

De strijd tegen terrorisme

Teken vóór het sleepnet referendum!In de strijd tegen terrorisme gaan we zelfs heel ver: er gaan in Europa stemmen op om WhatsApp te verbieden. De Chinese overheid heeft dat zelfs al gedaan (niet alleen vanwege terrorisme). En in ons eigen Nederland is een wetsvoorstel aangenomen dat de overheid het recht geeft om alle communicatie af te luisteren. De overheid wil alles te weten van haar burgers. Ze belooft alle informatie die niet meer voor onderzoek naar criminele activiteiten nodig is weg te gooien, maar ja, het track record van de overheid … niet zo positief. Het klinkt als 1984 … en dat is het eigenlijk ook. Niet voor niets staat het boek van George Orwell regelmatig hoog in de boekverkopen. Dus is ook Amnesty International tegen deze wet (teken dus voor het referendum!).

1984 is now!

After midnight

Wat is nu het ‘after midnight‘ perspectief? Kunnen we de geschetste ontwikkelingen doortrekken? Wordt de trend dat overheden het recht claimen (en in wetten vastleggen) om alle digitale communicatie te mogen inzien? Komt het idee op om alle gegevens te bewaren van alle mensen, voor je-weet-maar-nooit? Komt er een DNA database met ons aller profielen erin, zodat elke misdaad waar DNA bij gevonden wordt oplosbaar wordt? Oh, wacht….

En Google? Gaat de technologie mogelijk maken dat telefoongesprekken op dezelfde manier worden geanalyseerd als browser gedag? Dat ik iemand bel over het idee om een fiets te komen en ik 10 minuten later fiets-aanbiedingen tegenkom als ik het nieuws check? Oh, wacht…

Zal er ongerustheid zijn, zoals veroorzaakt door het boek van George Orwell? Of laat de mensheid dit uit gemakzucht en vermoeidheid gewoon maar over zich komen? We hebben het al zo druk met partner, gezin, baan, hobby’s of onze individuele en/of sociale ontplooiing. Het boek “1984”is uitgekomen in 1948, toen computers nog in de verre toekomst waren. Orwell heeft het helder kunnen zien? Mensenkennis? Een eerste hoogvlieger in de sociale wetenschappen? Denk maar eens aan de newspeak, doublethink, telescreens, big brother, ignorance is strength en freedom is slavery. Irritant hè, er ineens achter komen dat iets, dat je geprobeerd hebt te voorkomen of te vermijden, of dacht dat niemand zou willen, toch gebeurd is.