Route van het jaar wordt lentewandeling

Mijn route “6 Poelen bij Oude Willem” tot route van het jaar is gekozen door De Mooiste Routes. Al jaren ben ik routemaker en controleur bij De Mooiste Routes, een wandel- en fietssite. Het bijzondere van deze routes is dat kwaliteit voorop staat. Op de site staan bijna 1500 routes, die elke anderhalf jaar worden gecontroleerd of de beschrijving en gps gegevens nog kloppen. Sinds ruim een jaar ben ik ook gps coach. Er is een stevig handboek voor routemakers en controleurs, wat eraan bijdraagt dat de routes consistent van hoge kwaliteit zijn. Dus als mijn route daarvan nog eens als mooiste wordt gekozen ben ik daar wel een beetje trots op en is het een goed onderwerp voor een lentewandeling.

Toen ik hoorde van de verkiezing, leek het me wel goed om de route nog een keer te lopen om te zorgen dat wijzigingen (zoals omgevallen bomen door de storm), geen probleem meer zijn. Daarvan heb ik dan nu een lentewandeling gemaakt. 

De route is gelegen in het Drents-Friese Wold en is 19 km lang. De route begint vanaf een parkeerplaats midden in het bos, in het gehucht Wateren, gelegen tussen Zorgvlied en Diever. Je loopt dus direct het natuurgebied in. Ik ben vroeg begonnen (vóór 07:00 aan de wandel), het was dauwtrappen. De foto’s zijn opklikbaar om een grotere versie te zien.

Lentewandeling - Ochtendlucht

Poelen

Zoals de naam al zegt gaat de route langs een zestal vennen en poelen met een eigen naam. Vrij snel ontmoet je de Ganzenpoel: hieronder als panorama’stitch’ van twee foto’s. In de vroegte is de damp boven het water nog zichtbaar (het was een frisse nacht).

Lentetuin - Papaver

reeën spotten

Ik hoop bij wandelingen altijd reeën te zien en zo vroeg is er ook meer kans. Ik heb er toch maar één kunnen waarnemen, die wel relatief dicht voor me het pad overstak. Ik was niet heel snel met mijn camera, hieronder rent het ree juist het bos in. De enige foto van deze lentewandeling van een ree.

Lentewandeling - ree

De floxen van mijn vader

Dauwtrappen heeft -per definitie – ook het voordeel dat de dauw als druppels op het gras condenseert. Hieronder de foto met een uitsnede van de druppel, waarin je nog net kunt zien dat de achtergrond er ondersteboven geprojecteerd zichtbaar is. 

Lentewandeling - Druppel
Lentewandeling - Detail druppel

meeuwenpoel

Een stukje verder kom je langs de Meeuwenpoel, de windstilte zorgt voor glad water en de weerspiegeling van de overkant is zichtbaar door de dunne mist heen. 

Lentewandeling - Meeuwenpoel

Een ommetje

Veel wandelpaden worden door de boswachter ontoegankelijk om een stille zone te creëren. Dit is zo’n pad – geen onderdeel van de wandelroute – dat ik nu voor het laatst gelopen heb. Eigenlijk blijven alleen de brede paden over waar ook de paarden lopen en daardoor vaak oneffen. Dat is wel jammer. Maar in ieder geval nog een mooie foto van het tegenlicht door de bomen.

Lentewandeling - Binnendoor

’t groote veen

Een mooi gelegen plas is ’t Groote Veen. De wandeling voert hieromheen en gaat ook over een smaller paadje langs de rand van het veengebied. 

Lentewandeling - 't Groote Veen

kijk omhoog, sammy

De route omvat een oversteek door het open gebied van het vroegere landbouwgebied van Oude Willem. Daar was, omhoog kijkend, een grappig wolken patroon zichtbaar, wolkenvelden op verschillende hoogtes.

Lentewandeling - Wolkenpatroon

Prikneus

Het is weer tijd van de bloeiende brem, die je veel tegenkomt. Let ook op de details, zoals de delicate onderdelen van de bloemetjes. 

Lentewandeling - Brem
Lentewandeling - Brem detail

veenpluis

Waar veen is, ligt veenpluis natuurlijk voor de hand. De bloeiwijze heeft een beetje rommelige aanblik, maar in de massa is het een vrolijk gebeuren, vooral met een beetje wind (wat er nu niet was).

Lentewandeling - Veenpluis

Mooi groen is niet lelijk

Lariksen zijn ‘blad’verliezende bomen. In de winter misschien saai, maar in de lente een intens groene belevenis. 

Lentewandeling - Jong groen lariks
Lentewandeling - Lariks

EEN gewone libelle

Nog twee dierenfoto’s: een libelle die erg op zijn gemak bleef zitten, zodat ik hem van dichtbij en heel scherp in beeld kon krijgen. Let op de adertjes in de vleugels. Het groeit allemaal zonder menselijke techniek. 

Lentewandeling - Libelle 1

ingekaderd

Tenslotte een laatste foto, aan het eind van de wandeling, met een zilverreiger die in ondergelopen gebied foerageert, vooral aantrekkelijk omdat de foto van vrij ver is genomen en de voorgrond onscherp de zilverreiger omkadert.

Lentewandeling - Zilverreiger

Mocht je het leuk vinden, deze route is een tijdje als gratis te downloaden route beschikbaar. Kijk op route van het jaar 2022. Verder is het natuurlijk van harte aanbevolen om een abonnement te nemen op de Mooiste Routes. Dan heb je voor bijna geen geld (€ 13,50) een jaar lang de keuze uit bijna 1500 kwalitatief zeer goede routes.