De papaver somniferum

In onze tuin staan meerdere papavers, rode en roze papaver. Het indrukwekkende van deze bloemen is de intensiteit, de uitbundigheid en zelfs ook de fragiliteit ervan. Een aantal foto’s ‘met aandacht’. De meeste foto’s zijn opklikbaar voor groot.

Hieronder de felrode bloem (met een rupsje ter opluistering).

Rode papaver met rups

Zelfs drie kleuren!

Tot vandaag dacht ik dat we twee kleuren papavers in de tuin hadden, maar tijdens het fotograferen vandaag merkte ik een duidelijk verschil tussen de ‘roze’ varianten. Zie hieronder, de rechtse twee verschillen in intensiteit van kleur, de vorm van stamper en meeldraden en de ‘vlekken’ rondom het hart van de bloem. De verwondering wordt daardoor alleen maar groter. Niet alleen vanwege de bloem, maar ook van mijn waarnemen.

Hart van rode papaver
Meerdere roze papavers
Iris uitgebloeid

Kleurintensiteit en -compositie

Een papaver heeft, zelfs in de bleke kleuren, een grote kleurintensiteit. Het is bijna confronteren. Ook de is compositie van kleuren en structuren van grote schoonheid, mede door het contrast met de omgeving en met het hart van de bloem.

Papaver met hart

recht uit het hart – Stamper een meeldraden

Het hart van deze roze papaver is het van dichtbij bekijken zeer de moeite waard. Let op de 11-voudige stamper, de honderden meeldraden en de mooie kleurschakeringen van het geheel (ook weel beetje trots hoe goed deze foto gelukt is).

Papaver met blauwgrijs hart en stamper

11-voudig versus 16-voudig

De rode papaver heeft een bollere stamper een 16-tal radiale stamperdetails. Kleuren en vormen zijn weer heel anders. 

Rode slaapbol

Fragiliteit in tegenlicht

De bloembladen zijn vrij dun, het licht komt er makkelijk doorheen, wat dan wel een eigen charme geeft aan de daardoor uitgelichte details.

Roze slaapbol in tegenlicht
Papaver in tegenlicht

na de bloei

De bloemen staan maar één of twee dagen, maar worden dan wel druk bezocht door insecten. Daarna vallen de bladeren en wat rest is de zaaddoos, waarin straks honderden tot duizenden zaadjes zullen rijpen. Hieronder weergegeven met de nog zichtbare verlepte meeldraden.

Stamper na afval bloemen
Slaapbol met uitgebloeide stamper

stilstaan en rondgaan

Vorige keer een ronde door de tuin, dit keer de focus op één plant. Het mooie daarvan is dat je echt aan de details toekomt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over wat er allemaal in de bloem gebeurd is toen bijen de bloem bezochten. Uiteraard gezorgd voor de voortplanting van de soort – ingewikkeld genoeg – , maar daarnaast heeft de papaver (niet dit type) ook belangrijke medicinale eigenschappen, die ten goede of ten kwade kunnen worden gebruikt. 

Goed beschouwd (letterlijk bedoeld) is alleen al de groei- en bloeiwijze er één van bijzondere en ingenieuze schoonheid. Een terechte verwondering!