Bloemetjes en bijtjes? Ja, echt!

Door tijdgebrek heb ik wel foto’s gemaakt van de zomertuin, maar moet ik me beperken tot maar een paar observaties. Maar er zijn wel twee filmpjes bij over de bloemetjes en bijtjes! We beginnen met de bloemetjes.

Een plant die we vanaf het begin hebben is de geitenbaard. Deze plant wordt ruim 1,5 meter hoog en verliest elk jaar het gehele bovengrondse gedeelte om in het voorjaar in no time weer op hoogte te zijn. Binnenkort gaat deze weer bloeien, zie de twee foto’s van bloemen die iets verschillend gevorderd zijn. Het spinnetje op de eerste foto’s was me tijdens het nemen van de foto niet opgevallen (ik was helemaal gefocused op de scherptediepte) .

Zomertuin - Geitenbaard
Zomertuin - Geitenbaard

tomaatjes!

We hebben een muurkasje: een 3 m brede, 2 m hoge en 60 cm diepe constructie, afgewerkt met tunnelfolie. Eenvoudig en praktisch. Daarin zet ik elk jaar een aantal zelf gezaaide cherrytomaatjes (genomen uit een bakje snoeptomaatje van de supermarkt) en een gekochte (geënte) snackkomkommer. Hieronder een foto van een bloem en een vruchtzetting van de cherrytomaat. De eerste snackkomkommertjes zijn al geoogst.

Zomertuin - Tomaat bloem
Zomertuin - Tomaat vruchtzetting

ooievaarsbek

Wat ook leuk is aan een wekelijks bericht maken, is dat je soms een foto maakt en dat je daarna denkt: waaróm heeft deze plant deze naam. Dat had ik dus bij de ooievaarsbek. Als je de bloem ziet, kun je je deze naam niet voorstellen, maar door het op te zoeken weet ik nu dat het genoemd is naar de vrucht die lang en puntig is.

Dit schrijvend, dacht ik: “Helaas, de bloemen zijn nog niet uitgebloeid, dus daarom alleen maar de bloem”. Maar wat blijkt (ook al niet opgemerkt bij het fotograferen): er staat ook een beginnende vrucht op (rechts van de bloem) en daar komt dus de naam vandaan! Let ook op de mooie meeldraden in de bloem. Alsof ze los op de foto liggen ;-).

Zomertuin - Ooievaarsbek

een simpele kattenkruid-bloem

Hierond een foto van een deels uitgebloeide bloem van het kattenkruid, een plant die je overal tegenkomt, bijvoorbeeld in gemeenteplantsoenen. Wat ik aan deze foto mooi vind is de kleurenrijkdom. Normaal zijn de bloemen vooral blauwpaars, maar als deze deels uitgebloeid is wordt het een veelkleurig kunstwerk!

Zomertuin - Kattenkruid

Na de bloemetjes, de bijtjes

Omdat er nu heel veel bloeit leek het me leuk om op mijn gemakje bijen te fotograferen die op de bloemen foerageren terwijl ze de plantensoort in stand houden door genetische variatie te introduceren (eufemisme voor plantenseks, toch nog bloemetjes en bijtjes in overdrachtelijke zin). Mijn camera heeft, heel handig, bij de verste tele-zoominstelling een brandspuntafstand van slechts 1,5 m, waardoor een bij op die afstand bijna beeldvullend is, met een zeer beperkte scherptediepte, waardoor het onderwerp (mits scherp natuurlijk, daar ligt de uitdaging) helemaal uit de omgeving wordt ‘getild’.

Hieronder één zo’n foto (uiteraard mijn mooiste, klik op de foto om hem groot te zien) en daarna twee filmpjes van bijen op zowel het kattenkruid, als op de duizendschoon. 

Zomertuin - Bij in close-up

Zo bekijkend is het toch best nog wel een aardige verwondering geworden (het is ook wat later geworden ;-)! Als je rustig alles wat je ziet op je laat inwerken, de vanzelfsprekendheden even in de off-stand zet, is alles tot op detailniveau bijzonder. Indrukwekkend!

Als je benieuwd bent naar eerdere tuinverwonderingen: zomertuin 1, lentetuin 1, lentetuin 2 en lentetuin 3