lentewandeling wordt zomerwandeling

De route “6 Poelen bij Oude Willem” is eerder als Lentewandeling aan de orde geweest. In de lente was er nog nauwelijks blad aan de boom, maar nu is het zomer. Omdat het de route van het jaar is, heb ik er een wandelpool van gemaakt en daarom nu de zomerversie van de route.

Als wandelpool was het een gezellige wandeling en dat is misschien ook de reden dat ik minder foto’s gemaakt heb. Niettemin het fotografisch verwonderen waard!

veenpluis

Waar poelen zijn, is er ook veenpluis, zoals hier bij ’t Groote Veen, nu zichtbaar met zaad.

6 Poelen 2 - Veenpluis

Obsidentify

Dankzij één van de deelnemers aan de wandelpool ook een nieuwe app leren kennen: ObsIdentify. Die app herkent planten en dieren. Zelfs een pootafdruk in een betonpad werd herkend als zijnde van een das!  Ook onderstaande metaalvlinder werd herkend.

6 Poelen 2 - Metaalvlieg

De dophei stond er er opvallend mooi bij, dat is andere jaren wel eens veel minder. Nu waren hele velden roze getint. Maar ik zie graag ook de details: 

6 Poelen 2 - Dopheide

(SINT-)jacobskruiskruid, -rups en -vlinder.

Jacobskruiskruid is giftig. Maar daar trekt de geel-zwart zebra-rups, die uiteraard Sint-jacobsrups heet, zich niets van aan. Jacobskruiskruid is zíjn waardplant en door het eten wordt de rups er zelf ook giftig van. Als vlinder wordt het een jaar later de Sint-jacobsvlinder, die overigens heel mooi is en natuurlijk ook giftig. Het is een zogenaamde dagactieve nachtvlinder (geen grap). Hieronder een foto-uitsnede van de rups. Let op de haartjes en de vrijwel geheel opgepeuzelde bladeren. 

6 Poelen 2 - Jacobsrups

aan de oever van de tilgrup

Langs de Tilgrup is een en ander een aantal jaar geleden opnieuw ingericht. Kennelijk is er arme grond, waar de zonnedauw zich inmiddels geheel op zijn plek voelt. Zo snel kan dat dus gaan.

6 Poelen 2 - Zonnedauw detail

schapen

In het bos wachtte ons een leuke verrassing: we kwamen ineens een kudde schapen tegen, alle recent geschoren.  Hieronder de ontmoeting en een filmpje van de optocht.

6 Poelen 2 - Kudde

Mocht je het ook leuk vinden om deze route te lopen, deze route is een tijdje gratis te downloaden. Kijk op route van het jaar 2022. Verder is het natuurlijk van harte aanbevolen om een abonnement te nemen op de Mooiste Routes. Dan heb je voor bijna geen geld (€ 13,50) een jaar lang de keuze uit bijna 1500 kwalitatief zeer goede routes!