Een vulkaan op 100 km van de Nederlandse grens

Inmiddels zijn we op vakantie. Met 12 personen in een 24-persoons groepsverblijf (een ex-hotel) vakantie aan het vieren, in de Duitse Eifel. De Vulkaneifel, welteverstaan. Vandaag een wandeling gemaakt over de rand van een ‘droge maar’. Een maar is een vulkanisch kraterrestant, ontstaan door een ‘freatomagmatische’ explosie die (meer dan 100.000 jaar geleden) werd veroorzaakt doordat magma onder hoge druk grondwater heeft verhit. Daardoor ontstond een stoomexplosie die – doordat de druk wegvalt vanwege het uitgeworpen materiaal – een soort kettingreactie teweegbrengt die in korte termijn veel materiaal rondom de krater opwerpt. Er zijn enkele honderden van dergelijke kraters in de Eifel gevonden, de jongste ‘slechts’ rond de 10.000 jaar oud. De oudste zijn vele miljoenen jaren oud. Strikt genomen is de Eifel nog steeds een ‘actief’ vulkaan gebied. IN de foto hieronder de Eifelbacher (droge) Maar. We hebben een wandeling over de kraterrand gemaakt en onderstaande foto heb ik toen gemaakt, die de kraterachtige diepte aardig weergeeft, inclusief de plek waar een beek ervoor zorgt dat de maar niet volloopt.

Vulkaan Maar Eigelbach

Het is verwonderlijk te beseffen hoeveel geologische activiteit er in dit gebied heeft plaatsgevonden. Alles is nu zo rustig… Maar ja, de laatste vulkanische activiteit is – voor zover bekend – van vóór de menselijke bewoning in dit gebied. Dus toch wel lang geleden. 

Leuk om ze actueel met het verleden in aanraking te komen.