Sinds jaar en dag ben ik al bijzonder geïnteresseerd in het heelal. 40 jaar geleden hadden heb ik als kind het boek “Het Heelal” letterlijk stukgelezen. De belangstelling voor datgene wat zó niet-te-bevatten ver weg is, en tóch zichtbaar is, is altijd gebleven. Te beseffen dat wij zó klein zijn en het heelal zo groot. Als er dicht om mij heen al zoveel gebeurt, wat gebeurt er dan allemaal wel niet in het heelal? We zien licht van sterrenstelsels dat is uitgezonden 5 miljard jaar vóór de geboorte van onze eigen aarde, die toch ook al de repectabele leeftijd van een kleine 5 miljard jaar heeft. Al die tijd is dat licht onderweg geweest en pas nu valt dat licht via een telescoop op de gevoelige plaat en maken we er afdrukken van. En de lichtsnelheid is toch redelijk snel! De afstand is echt onvoorstelbaar.

Van de dingen die veel dichterbij staan (maar nog steeds onvoorstelbaar ver) kunnen we veel meer details zien, structuren en kleuren, vreemde en geheimzinnige vormen, hoewel dat laatste natuurlijk onze menselijke waarneming en interpretatie is en niet een eigenschap van dat ding zelf (dit gebeurt overigens ook in het klein). Er zijn sterren die zó zwaar zijn dat een theelepeltje net zoveel weegt als een volgeladen treinwagon, of zelf zo zwaar dat licht niet kan kan ontsnappen. Er zijn sterren die zo dicht bij elkaar staan dat gas van de ene ster naar de andere stroomt. Sterren die in éénhonderste van een seconde om hun as draaien (onze zon doet er 27 dagen over). Sterren die met de regelmaat van de klok feller en weer zwakker worden. Sterren die ontploffen en zo de zwaardere elementen maken. Het is bijzonder om te beseffen dat we voor een belangrijk deel bestaan uit atomen die ooit, miljarden jaren geleden, in deze  supernova’s ontstaan zijn. En dan zijn ook nog zoveel dingen die de knapste koppen onder ons niet begrijpen…

Maar wat wel iedereen kan: zich verwonderen dat er zoveel bijzondere dingen bestaan en gebeuren op grote afstand van ons.

Juist het niet te hoeven begrijpen en alleen maar onder de indruk zijn: dat is verwondering.

[twitter-follow screen_name=’aadvandorp’ show_screen_name=’yes’]