Vandaag was ik vroeg wakker, keek uit het raam en zag dat het flink mistig was. Meestal ben ik niet zo’n held, maar nu deed ik het wel: ik kleedde me redelijk warm aan, pakte mijn fototoestel en stapte op de fiets naar de Woldberg, een mooi bosgebied in de buurt van Steenwijk. De temperatuur viel me alles mee en binnen de korte keren zat mijn jack onder de snelbinders en had ik de mouwen opgestroopt. Wat wonen we toch in een mooie omgeving!

Niet alle webben zijn regelmatig (web 2.0?)

De langzaam optrekkende mist verzachtte alle tinten maar gaf ook diepte. In het begin was de mist heel dicht en moest ik opletten om geen condens op de lens te krijgen. Later ging dat makkelijker. De mist zorgde ervoor dat ik van binnen ook rust voelde komen. Daarom vind ik het WordPress-thema van mijn Kwalinar-blog ook zo mooi, vanwege de foto (een nostalgisch bruggetje in stemmig licht) die uitnodigt tot reflectie.

Vandaag voelde ik ook dat het op-stap-zijn met het doel om te fotograferen, je noodzaakt om heel bewust te kijken naar wat er te zien is. De mist beperkt de keuze in eerste instantie, maar juist dat maakt het kijken nog bewuster.

Bedauwde spin in een bedauwd web (1.0)

Ik heb meer dan 500 foto’s gemaakt. Eén heel mooie was van een spin in een (bedauwd) spinneweb. Dat spinneweb was enigszins geknikt en de spin zat precies op de knik. Zelfs op de spin zaten condensdruppeltjes! Daardoor kon ik hem van opzij heel goed fotograferen. Gelukkig bleef de spin op zijn plek.

Dit beeld geeft veel redenen om je te verwonderen:

  • een spin die een web weeft van een materiaal dat beter, sterker, flexibeler is dan veel high-tech spullen van ons mensen, het web zelf (versie 1.0!) is van overtuigende orde en doelmatigheid
  • die kleine spin, met z’n ongetwijfeld miljarden soortgenoten, heeft geen opleiding gehad in het weven van een web. Hij weet het gewoon! En wie doet het hem na?
  • de druppeltjes op het web maken het goed zichtbaar, daardoor kunnen we het zo goed zien en dat maakt het nog mooier.

Maar wat is ‘mooi vinden’ eigenlijk? Vindt de spin zijn eigen web mooi? Het is voor hem (of haar) aanzienlijk belangrijker dan voor mij. Ik denk dat de spin niet zo’n mening over zijn eigen web heeft.

Parelkettingen

En de vlieg die in het web verstrikt raakt, zou die ‘balen’?

Even later vond ik een spinneweb dat van dichtbij wel op een parelketting leek. Is wel even moeite om goed te fotograferen, maar dan is het ook echt mooi.

‘Mooi vinden’ en de verwondering zijn typisch menselijk. Misschien maakt het ons wel steeds meer tot mens, als we die verwondering laten ‘inwerken’.