Kom ik weer zo’n artikel tegen: Bill Gates’ Annual Letter 2013 – meten is weten. Maar is dat nu zo? Als je het stukje leest, klinkt het zo simpel. Zorg dat je goed, zuiver en accuraat meet. Daar los je zelfs het probleem van kindersterfte in Afrika mee op. Maar als ik wat beter lees:

“Meten is essentieel om vooruitgang te boeken, maar het is moeilijk, je moet het accuraat doen en een omgeving scheppen waar problemen openlijk kunnen worden besproken.”

Het lijkt er dus op dat je eerst een moeilijke  randvoorwaarde moet realiseren (nl. een andere omgeving/cultuur creëren) voordat je goed kunt meten. En daar zit natuurlijk het probleem, niet in de KPI’s. Wat mij betreft weer een voorbeeld van verheerlijking van het blauwe denken.

Mooie aanleiding om mijn eerste stukje publicatie te noemen, dat nog niet eerder online was: “Meten … is soms erger dan de kwaal“. Over de (on)zin van de Cito toets. Die is ook weer is gestart.