Tulpen

Zijn er gewonere bloemen dan tulpen (Wikipedia)? Ze vallen ongeveer in dezelfde categorie als madeliefjes, paardenbloemen en koekoeksbloemen. Maar tulpen zijn dan wel echte voorjaarsbloemen. Vorige week gekocht in de supermarkt: twee bossen tulpen voor 5 euro. Nu bijna twee weken naar kunnen kijken, van knop, naar volle bloei naar volstrekt uitgebloeid (en nog steeds het aankijken waard, maar wel anders).

Het bosje in volle bloei, na ongeveer een week:

Vledder berken in structuur

Note-to-self: volgende keer aan denken om ook de beginsituatie te fotograferen.

Van dichtbij

Het is mooi om een bloem van dichtbij te bekijken en te letten op de details: bijvoorbeeld de nerf in het midden van het bloemblad en de kleine ribbeltjes in de bloembladeren. Daarnaast de kleurschakering: aan de randen en bij de steel geel, in het midden meer rood. Bij de steel zie je een gladde overgang naar de bloem. 

Winter Wandeling Wetering windmolen

een leuk weetje

Wel een gehoord van de Tulpenmanie? De Tulpenmanie was een vroeg geval van extreme speculatie (1634-1637), waarbij een tulpenbol net zo veel waard kon zijn als een grachtenpand. Uiteraard werd de hausse gevolgd door een enorme crash. Lees dit vermakelijk, leerzame, en misschien in sommige opzichten nog wel actuele verhaal.

aan alles komt een eind

Wat opviel was dat na de bloei de bloembladeren niet afvielen, zoals eigenlijk verwacht. De bloemen verdrogen en verkleuren, maar blijven op  de steel. En dat heeft een eigen schoonheid (zelfde bloem als hiervoor):

Tulpen in bloei

tulpen kweken: Verwondering of verbijstering?

Hoe kan het eigenlijk uit? Mijn vaas met 18 bloemen (à 5 euro) is ergens in Nederland begonnen bij een kweker die deze bollen heeft opgekweekt en geoogst. Een serieuze hoeveelheid werk. U denkt misschien: een ‘edel handwerk’? Nou, nee. Het kweken van tulpen als snijbloemen is een vrijwel volledig geautomatiseerd proces. In onderstaand filmpje ( 15 minuten) ziet u hoe tulpen als snijbloem worden gekweekt. Een fascinerend gebeuren met al die machines. Is zulke techniek ook reden voor verwondering? Of is dat eerder verbijstering? 

Maar al met al is er even goed verwondering over het bosje tulpen op tafel 😉

Eerdere bloemverwonderingen: Van Paardebloem naar Pluizebol, Lomp, maar delicaat (Amaryllis)